HOOM logo+tagline wit

Maatschappelijke verantwoording

Vijf jaar Hoom

Vijf jaar Hoom

Sinds de oprichting van Hoom in 2016, is het landschap van de energietransitie veranderd. En dat doet het nog steeds. Om terug te kijken op wat Hoom en haar leden de afgelopen vijf jaar bereikt hebben, hebben we deze webpagina ingericht. Op deze pagina vind je cijfers, mijlpalen, interviews, inspiratie en quotes van jullie, onze leden. Zo kijken we samen terug en vieren we onze successen in de reis die de energietransitie heet.

Inhoud

Hoom en de lokale energietransitie

0 +
energiecoaches opgeleid
0 +
aangesloten coöperaties
0 +
lokale leden
0 +
uitgevoerde projecten
0 +
trainingsuren
0 +
verschillende trainingen
0 +
ingevulde hoomdossiers

Wat is de waarde van Hoom voor jou?

Die vraag stelden we tijdens de ALV in september. Bekijk een greep uit de mooie antwoorden die we kregen:

Vijf jaar Coöperatie Hoom...

Wat waren de belangrijke mijlpalen die we de afgelopen jaren beleefd hebben? In deze tijdlijn zie je een greep uit onze highlights en andere belangrijke momenten op een rijtje. Op sommige onderwerpen kun je verder doorklikken en zo meer lezen over het betreffende onderwerp. 

Oktober '16
Energiecoöperaties Coöperatie Hoom
Coöperaties sluiten aan

Landelijke Coöperatie Hoom start tijdens de Landelijke Coöperatie Dag in 2016 met de steun van 10 lokale energiecoöperaties met een wijkgerichte aanpak voor energiebesparing in bestaande woningen.

Bekijk een impressie

Najaar '16
Aanpak in Den Haag
HEBA start

Het project HEBA in Den Haag gaat van start. Met dit project wilden we onder andere kennis opdoen die we ook in andere gemeenten kunnen toepassen. De start van het coöperatieve idee!

Lees het interview met Wim Schutten over het project en de aanpak.

'16 - '18
Doorontwikkeling en Opschaling Bewonersgerichte Aanpak Energiebesparing

Een meerjarig project dat we samen met o.a. HIER en Wageningen University.

Het doel van dit project was onder andere om concrete aanbevelingen voor het opzetten van een landelijk inzetbare, breed gedragen lokale ondersteunings­structuur te doen. Die woningeigenaren ook op de lange termijn te stimuleren met energiebesparing aan de slag te blijven.

Bekijk het rapport

Oktober '17
Coöperatie hoom banner
Coöperatie Hoom wordt zelfstandig

De focus ligt vanaf nu op het ondersteunen en faciliteren van lokale energiecoöperaties en initiatieven met kennisuitwisseling en tooling.

Lees verder...

Najaar '17
Hoom Energiebespaar model

Het Hoom Energiebespaarmodel is de uitwerking van een lokale aanpak die coöperatief, bottom-up en bewonersgericht is. Een succesvolle lokale energiebesparingsaanpak is een drietrapsraket die bestaat uit een kansrijke aanpak, goede campagnes en de uitvoering van de klantreis.

Dit is een blauwdruk voor coöperaties.  

Lees verder...

2018
Project Gezinspraak

In samenwerking met Wageningen University, Nyenrode Business Universiteit, Buurkracht en Alliander hebben we in 2018 uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van het gezin bij het ondernemen van verduurzamingsstappen. 

Lees verder...

Januari '18
training energiecoach coöperatie Hoom
Start training energiecoach

Begin 2018 start Hoom met het aanbieden van de training tot energiecoach. Het is de eerste stap in de ontwikkeling richting Hoom zoals we dat nu kennen.

2018
CRM en woningdossiertool

In 2018 steken we veel tijd in het idee om een coöperatieve IT-tool te ontwikkelen voor een CRM en een woningdossier. In het hele proces van idee tot uitvoering investeren we geld en ontwikkelen we mee. Uiteindelijk levert dit een specifiek CRM voor energiecoöperaties op: Econobis. Ook het Hoomdossier komt voort uit dit ontwikkelproces.

Februari '19
Lancering Hoomdossier

Begin 2019 wordt het Hoomdossier gelanceerd. Dit biedt energiecoöperaties de mogelijkheid om samen met bewoners een scan van hun woning te maken om zo een betere inschatting van de situatie en de mogelijkheden te kunnen maken.

April '19
Eerste energieloket gelanceerd

Eind 2019 lanceren we samen met BRES in Breda het eerste Energieloket. Bij het energieloket Woonwijs kunnen bewoners terecht met vragen aan de energiecoach en voor informatie over subsidies. Ook komen er aanvragen voor een keukentafelgesprek binnen.

Lees een interview met Derk Hueting over de BRES aanpak

Voorjaar '20
Start verdiepende trainingen

Naast de opleiding tot energiecoach basis, kun je bij Hoom vanaf begin 2020 ook terecht voor verdiepende trainingen. Bijvoorbeeld over isolatie, ventilatie of het maken en gebruiken van warmtebeelden. 

Hiermee verdiepen energiecoaches hun kennis over specifieke onderwerpen en kunnen ze bewoners met specifieke vragen beter van dienst zijn.

Oktober '20
Energiecoach vergroot actiebereidheid
Onderzoek: de energiecoach werkt!

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat huiseigenaren sneller energiebesparende maatregelen nemen na een bezoek van een vrijwillige energiecoach. Met de tips uit het persoonlijke gesprek met de energiecoach versnellen huiseigenaren hun plannen om bijvoorbeeld de woning te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.

Lees verder...

November '20
Energiecoaches met certificaat
Lancering vernieuwd traject energiecoach (met certificaat!)

Hoom is gestart met de eerste gecertificeerde energiecoachopleiding. Na zo’n acht weken van zelfstudie, groepsbijeenkomsten, instructievideo’s, toetsen en praktijkopdrachten zijn de energiecoaches helemaal klaar om hun buurtgenoten te begeleiden bij de verduurzaming van hun huis.

Deelnemers die de opleiding tot energiecoach goed afronden, krijgen een certificaat.

Lees verder...

Augustus '21
Lancering Energiecoach voor Huurders

Steeds vaker zijn huurders ook doelgroep in de energietransitie. Gelukkig maar, want dat geeft hen meer grip op hun energierekening en verhoogt hun wooncomfort. Het maakt de energietransitie ook completer, want meer mensen kunnen meedoen. Daarom lanceerden we in augustus 2021 de training Energiecoach voor huurders met meer aandacht voor kleine maatregelen en gesprekstechnieken. 

2022
What's next?

Op naar een mooie toekomst!

Waarom is het voor jou belangrijk dat Hoom blijft bestaan?

Die vraag stelden we tijdens de ALV in september. Bekijk een greep uit de mooie antwoorden die we kregen:

Ervaringen van energiecaoches en bewoners

Het zijn de energiecoaches die bij bewoners over de vloer komen en daar écht het effect zien van datgene waar we met z’n allen hard aan werken. Een greep uit de mooie reacties van zowel energiecoaches als bewoners.

Wat hebben onze leden bereikt op het gebied van energiebesparing?

Die vraag stelden we tijdens de ALV in september. Bekijk een greep uit de mooie antwoorden die we kregen:

Hoom in 2021

Hoe deden we het dit afgelopen jaar tot nu toe?

0
energiecoaches opgeleid
0
Andere trainingen gevolgd
0
nieuwe producten gelanceerd
0 +
actieve gebruikers op de leeromgeving per maand
0
energiecoaches gecertificeerd
0
nieuwe trainers gestart
0 +
nieuwe forumberichten

Onze leden in beeld

Waar zouden we zijn zonder onze leden? Zonder de aangesloten coöperaties, intitiatieven en stichtingen was 5 jaar Hoom heel anders verlopen. Benieuwd waar we allemaal samenwerken aan de lokale energietransitie? We zetten onze leden op de kaart.

Wat draagt Hoom bij aan de energietransitie?

header straatbeeld hoom

Energieadvies Tilburg

In de gemeente Tilburg kunnen bewoners heel gemakkelijk advies inwinnen over energiebesparing in hun eigen huis. Ze krijgen keuze uit drie soorten advies. Via de ...
Lees verder →
Energiecoaches van NHEC starten opleiding

16 enthousiastelingen van NHEC starten opleiding tot energiecoach

Er is steeds meer vraag naar onafhankelijke, goed opgeleide energiecoaches. Dat merken ze ook bij de Noord-Hollandse Energie Coöperatie (NHEC), waar onlangs 16 enthousiaste vrijwilligers ...
Lees verder →

Elkaar adviseren over energie besparen

Wim Schutten is energiecoach bij De Groene Regentes. Dit is een buurtinitiatief in Den Haag om de wijk Regentesse- en Valkenboschkwartier duurzamer en groener te ...
Lees verder →

Steeds meer Brabantse bewoners profiteren van Coöperatief Energieloket

Het Coöperatief Energieloket Hart van Brabant heeft zich de afgelopen tijd uitgebreid. Het energieloket is nu ook actief in de gemeenten Hilvarenbeek en Riel en ...
Lees verder →

Verduurzamen? Maak een plan met Hoomdossier

Verduurzamen? Maak een plan met Hoomdossier Buurtcoöperatie Garenkokerskwartier is fan van het Hoomdossier. Ze hebben het dan ook zelf mede bedacht. Hoe praktijkgericht wil je ...
Lees verder →
Gecertificeerde energiecoaches in Groningen

Groninger Energiekoepel reikt certificaten uit aan energiecoaches

De gemeenten Westerkwartier, Het Hogeland en Eemsdelta hebben in samenwerking met de Groninger Energiekoepel aan maar liefst 36 energiecoaches een certificaat uitgereikt voor het afronden ...
Lees verder →

“Coöperatie Hoom ondersteunt lokale ambities voor energiebesparing”

Persbericht 25-10-2017 UTRECHT – Coöperatie Hoom is de partij voor lokale energiecoöperaties en initiatieven, die werk willen maken van energiebesparing voor woningeigenaren tot en met ...
Lees verder →

Maak kennis met de coöperatieve buurtaanpak

Hoom en 31buurtwarmte werken samen vanuit Energie Samen aan ondersteuning van bewonersinitiatieven en energiecoöperaties voor een wijkaanpak voor buurten, wijken en dorpen die aardgasvrij willen ...
Lees verder →
Aanpak energieconciërge

Gedrag veranderen? Begin bij de campagne

Interview met gedragsveranderaar Annemiek Verstappen Van gratis energieboxen en led-lampen tot bewustwordingscampagnes over douchegedrag of het afstellen van de cv. Coöperaties en gemeentes organiseren allerlei acties om ...
Lees verder →

Energiecoaches met certificaat de straat op

Hoom is gestart met de eerste gecertificeerde energiecoachopleiding. Na zo’n acht weken van zelfstudie, groepsbijeenkomsten, instructievideo’s, toetsen en praktijkopdrachten zijn de energiecoaches helemaal klaar om ...
Lees verder →

De Vruchtenbuurt zet ‘m op 70!

Heel Nederland gaat van het aardgas af, en in de Vruchtenbuurt behoren we tot de voorlopers. Vanuit het bewonersinitiatief Warm in de Wijk zijn we ...
Lees verder →

Hilversumse Meent koploper in aardgasvrij

Van een goed geïsoleerde woning tot een nul-op-de-meter woning. De Meent is de eerste woonwijk in Hilversum waar de gemeente samen met bewoners werkt aan ...
Lees verder →

6.000 woningen verduurzamen

6.000 woningen verduurzamen… ga er maar aan staan! Door Hoom opgeleide energiecoaches maken het verschil 6.000 woningen, allemaal matig tot niet geïsoleerd. En dan toch ...
Lees verder →

Grote belangstelling voor advies duurzamer wonen van deA

Sinds een halfjaar biedt coöperatie deA uit Apeldoorn de dienst ‘Duurzaam Huis’ aan: advies en ondersteuning voor particulieren. De eerste cijfers laten zien dat er ...
Lees verder →

Financiering van energiemaatregelen, de gebouwgebonden financiering als Haarlemmer Olie?

Je leest er steeds vaker over in de beleidsvoornemens: de gebouwgebonden financiering. Een manier voor particulieren om energiemaatregelen aan de woning te financieren. En dat ...
Lees verder →

Energiek Velsen deelt 130 energieboxen uit

Energiek Velsen stond in juni twee dagen op de markt met bespaarboxen en heeft er maar liefst 130 uitgedeeld. Veel bewoners zich hebben geregistreerd bij ...
Lees verder →

Coöperatieve aanpak leidt tot draagvlak voor de energietransitie

Wat heeft Hoom praktisch bijgedragen aan de energietransitie?“Hoom heeft in de afgelopen vijf jaar een prachtig uitvoeringspakket opgezet. Ze hebben bewoners bij elkaar gebracht rond ...
Lees verder →
Energiek Schiedam energiecoöperatie Hoom

‘’De energiecoöperatie als onafhankelijke vertrouwenspartij’’

Energiek Schiedam is het negentiende lid van Hoom. We heten ze van harte welkom. Krispijn Beek, penningmeester, verteld ons meer de reden tot samenwerking met ...
Lees verder →
Leudal Energie

Limburgse duurzaamheidsvoorloper wil méér

Limburgse duurzaamheidsvoorloper wil méér Leudal Energie begon als een groep enthousiastelingen die de Limburgse regio aan de duurzame energie wilde krijgen. Nu zoekt de coöperatie ...
Lees verder →
Aanpak energieconciërge

Samen stappen zetten in de wijk met de Aanpak Energieconciërge

Een wijkgerichte aanpak waarmee energieconciërges in de wijk direct kleine energiebesparingsmaatregelen kunnen doorvoeren. Dat is de opzet van de aanpak Energieconciërges, opgezet door energiecoöperatie deA ...
Lees verder →

Coöperatieve aanpak maakt verduurzamen wél aantrekkelijk

Coöperatieve aanpak maakt verduurzamen wél aantrekkelijk Reactie op het PBL-rapport ‘Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen’ Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in het net verschenen rapport ...
Lees verder →

Energiecoach versnelt verduurzaming van woningen

Energiecoach versnelt verduurzaming van woningen Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat bewoners met hulp van energiecoaches sneller maatregelen nemen ter verduurzaming van hun woning.  ...
Lees verder →

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.