6.000 woningen verduurzamen

6.000 woningen verduurzamen… ga er maar aan staan!

Door Hoom opgeleide energiecoaches maken het verschil
6.000 woningen, allemaal matig tot niet geïsoleerd. En dan toch in 2035 van het aardgas af willen. Er zijn momenten dat bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk in Leiden zich afvraagt waar ze aan begonnen zijn. “Maar met de energiecoaches van Hoom kunnen we meters gaan maken.”

De Merenwijk in Leiden is zo’n typische bloemkoolwijk uit de jaren 70. Fijn wonen, zo aan de rand van de polder, maar wát een opgave als je die verouderde woningen klaar wilt maken voor een aardgasvrije toekomst. Toch was een groep bewoners zo gek om een poging te wagen. Ze richtten een stichting op en gingen aan de slag.

Haast maken
Om snel te kunnen opschalen, lieten ze energiecoaches opleiden bij Hoom. Voorzitter Tjitske Veldkamp: “We hebben haast: de Merenwijk staat op de nominatie om versneld van het gas af te gaan. De riolering wordt hier rond 2030 vervangen. Stel dat we dan een warmtenet aan willen leggen, dan moeten de woningen daar wel klaar voor zijn. Dus we willen snel met betrouwbare mensen de wijk in om bewoners daarbij te helpen.”

Hartstikke informatief
De Hoom-training, vijf avonden verspreid over ruim een maand en op verzoek een extra module voor huurhuizen, trok 13 vrijwilligers. Michiel Apon is een van hen. “Hartstikke informatief”, noemt hij de cursus. “Ik ben heel anders naar woningen gaan kijken, veel technischer. Iedereen begint altijd maar over een warmtepomp, maar lang niet alle huizen zijn daar geschikt voor. Dat kan ik nu onderbouwd uitleggen.”

Gewoon aanbellen
Inmiddels heeft hij de nodige ‘maatwerkgesprekken’ gevoerd. “Ik spreek gewoon mijn buurtgenoten op straat aan en vertel dat ik energiecoach ben. We hebben in de cursus goede tips gekregen hoe je zo’n gesprek begint: wat doe je al? En wat zou je nog willen? De rest gaat dan eigenlijk vanzelf. Ik weet dankzij die training duidelijk meer dan de gemiddelde leek. Er zijn natuurlijk ook dingen die ik niet weet, maar dat zeg ik van tevoren: ik zit tussen een buurtgenoot en een deskundige in. Ik overweeg nu trouwens serieus om een aanvullende training over de bouwtechnische kant te doen.”

“Het concept van Hoom werkt zo goed, doordat de coaches je buurman of buurvrouw zijn, maar dan nét wat beter onderlegd. Wat zij in hun huis aanpakken, dat durf je zelf ook wel aan. En de docenten weten waar ze het over hebben. Echte praktijkmensen.”
Tjitske Veldkamp
voorzitter Duurzame Energie Merenwijk, Leiden

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.