Energiecoach versnelt verduurzaming van woningen

Energiecoach versnelt verduurzaming van woningen

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat bewoners met hulp van energiecoaches sneller maatregelen nemen ter verduurzaming van hun woning. 

Milieu Centraal publiceerde vorige week het onderzoek naar de rol van energiecoaches in de energietransitie. Daaruit blijkt dat energiecoaches de actiebereidheid van bewoners om maatregelen te treffen vergroten. Een mooie uitkomst en extra reden om energiecoaches zo goed mogelijk op te blijven leiden. 

Energiecoaches helpen geïnteresseerde bewoners vaak om voornemens om te zetten in concrete stappen, zoals het treffen van energiebesparende maatregelen. Het persoonlijke contact creëert vaak de juiste sfeer en het vertrouwen bij bewoners om over te gaan tot actie.

Aandacht voor nazorg

Het onderzoeksrapport benoemt ook waardevolle aandachtspunten om het werk van de energiecoach nog succesvoller te kunnen maken. Uit het rapport blijkt onder andere dat er behoefte is aan ‘nazorg’, om te zorgen dat coachgesprekken blijvende impact hebben. 

In samenwerking met verschillende initiatieven werken we bij Hoom aan voorstellen om niet alleen energiecoaches op te leiden, maar ze ook te blijven begeleiden. Dit gebeurt momenteel onder andere in Den Haag, waar de initiatieven goed bijhouden welke maatregelen er genomen zijn en welke vragen er nog leven. Steeds meer wijken sluiten zich aan bij de Haagse Energiebesparingsaanpak.

Ook de andere aandachtspunten uit het rapport bieden goede handvatten om de energiecoachaanpak nog verder te optimaliseren. Het onderzoeksrapport is te downloaden via de website van I&O Research.

 

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.