Elkaar adviseren over energie besparen

Wim Schutten is energiecoach bij De Groene Regentes. Dit is een buurtinitiatief in Den Haag om de wijk Regentesse- en Valkenboschkwartier duurzamer en groener te maken. Een energiecoach adviseert buurtgenoten over energie besparen. “Je leert zelf ook veel van al die gesprekken over verduurzamingsmaatregelen”. 

Tekst: Joke van der Leij, Tekstjuweel

“Als energiecoach kun je kennis en ervaring uit de wijk delen met andere buurtbewoners”, begint Wim zijn verhaal. “Zo voorkom je dat mensen opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Buurtgenoten helpen buurtgenoten. Daar draait het om.”

Om buurtbewoners zo goed mogelijk te kunnen adviseren, volgde Wim een training bij Hoom. “Je leert onder andere op een gestructureerde manier wensen van bewoners in kaart brengen. Ook doe je basiskennis op over bouwkundige en installatietechnische energiebesparende maatregelen die je in een huis kunt nemen. Met die kennis kun je voor een bewoner op een rij zetten wat voor zijn woning mogelijk is. Tijdens zo’n training wissel je ook ervaringen uit met medecursisten uit andere wijken. Heel inspirerend.”

Hoe pak je het aan?

Buurtgenoten kunnen via de website van De Groene Regentes een gesprek aanvragen met een energiecoach. Wim: “Vooral voor mensen die graag willen verduurzamen maar niet weten waar te beginnen, kun je als energiecoach meerwaarde hebben. Wat doe je als eerste? De isolatie van vloeren, muren, of ramen? Of eerst zonnepanelen? En wat kost zoiets? In dat woud aan mogelijkheden breng je structuur aan. Maatwerk is bij alles het uitgangspunt. In feite probeer je bewoners optimaal te begeleiden in het hele proces. Van het in kaart brengen van de mogelijkheden, tot keuzes maken en concrete energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Dat laatste betekent ook dat je  een leverancier kunt vragen om een offerte uit te brengen. Alleen als de bewoner dat goed vindt natuurlijk”

Foto_Opname (3)
Schakel

Energiecoaches zijn heel belangrijk om de doelstellingen van initiatieven zoals De Groene Regentes te realiseren, vindt Wim. “Als coöperatie of buurtinitiatief wil je dat mensen van elkaar leren. Een energiecoach is de schakel tussen buurtbewoners mét en zonder ervaring met energiebesparende maatregelen. Door hen met elkaar in contact te brengen, kunnen zij elkaar verder helpen.”

Eerlijk advies

Heleen van Haaren woont in het Valkenboschkwartier in Den Haag, een wijk met monumentale huizen gebouwd tussen 1900-1920. Zij wilde haar woning graag verduurzamen maar tegelijkertijd de stijl van het huis bewaren. “Met name de houten kozijnen wilde ik intact houden”, vertelt Heleen. “Ik maakte een afspraak met energiecoach Wim Schutten van De Groene Regentes. De meerwaarde van energiecoaches zit voor mij vooral in hun onafhankelijkheid. Er is geen enkel commercieel belang.

Je krijgt een eerlijk advies op maat, gebaseerd op de kennis en ervaringen van andere buurtbewoners. Op advies van Wim heb ik een Haagse firma gevonden die mijn huis met behoud van de originele kozijnen heeft voorzien van dubbel glas. Ik kan het iedereen aanraden.”

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.