Samen stappen zetten in de wijk met de Aanpak Energieconciërge

Een wijkgerichte aanpak waarmee energieconciërges in de wijk direct kleine energiebesparingsmaatregelen kunnen doorvoeren. Dat is de opzet van de aanpak Energieconciërges, opgezet door energiecoöperatie deA uit Apeldoorn en verder uitgewerkt in samenwerking met Hoom. Deze aanpak is nu ook beschikbaar voor andere energiecoöperaties die (met RRE(W) budget) meer bewoners willen bereiken.

Marleen is opleidingscoördinator bij Hoom en heeft intensief samengewerkt met deA bij de ontwikkeling van de Aanpak Energieconciërge. Marleen: “Door de RRE(W) ontstond er de behoefte én de mogelijkheid om méér bewoners kennis te laten maken met energiebesparende maatregelen. Omdat onze huidige initiatieven te arbeidsintensief zijn voor huis-aan-huisuitrol, is de energieconciërge ontwikkeld.”

Het idee is simpel: de Energieconciërge komt aan de deur met gedragtips én bespaarmaterialen. Hij of zij fungeert daarbij ook direct als klusjesman of -vrouw, want de bespaarmaatregelen worden direct uitgevoerd. Met een paar simpele maatregelen kunnen bewoners direct het energieverbruik fors verminderen en leren ze tegelijkertijd meer over duurzaam wonen.

De energieconciërge in de praktijk

In Apeldoorn is het project tijdens de RRE in 2020 en 2021 gedurende zes maanden in zes verschillende wijken uitgevoerd. Energieconciërges hebben in meer dan 700 woningen advies gegeven over het verduurzamen met behulp van kleine maatregelen. Momenteel loopt er een tweede campagne in de stad en die loopt zelfs nóg beter. De resultaten zijn na drie weken al twee keer zo goed als vorig jaar. Lisa, coördinator bij energiecoöperatie deA: “Het is in iedere wijk waar we komen weer mooi om te zien hoe we ons met ons hele team bewegen door de wijk. Na een aantal dagen herkennen de bewoners ons al aan onze werkkleding!” Naast positieve reacties van wijkbewoners, is Lisa ook blij met de geluiden die ze terugkrijgt van energieconciërges. Ilja van de Beek is energieconciërge in Apeldoorn en vertelt: “De mensen zijn na ons gesprek gemotiveerd om verdere stappen te zetten. Stappen die ik samen met hen heb uitgezocht en besproken.”

Van individuele naar wijkgerichte aanpak

De aanpak biedt niet alleen voordelen voor de bewoners, maar helpt ook om de energiecoöperatie verder te professionaliseren. Marleen: “De aanpak energieconciërge helpt je om voet aan de grond te krijgen in de wijk. Vanuit daar is de stap naar een wijkbrede aanpak voor bijvoorbeeld de transitievisie warmte een stuk kleiner. Deze aanpak maakt de lokale energiecoöperatie zichtbaar in de buurt en binnen de gemeente.”  

Wil je meer weten over de Aanpak Energieconciërge? Bekijk onze pagina over de Aanpak Energieconciërge of mail naar info@hoom.nl.

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.