Hoomdossier heeft een boost gegeven aan de professionalisering van de coachgesprekken

Ben je als bedenker trots op het Hoomdossier?
Er werken nu 65 coöperaties met het Hoomdossier en sinds 2018 zijn er circa 10.000 ingevuld. Dus dat is een mooi resultaat, zeker als je bedenkt hoe het is begonnen: met een Excelbestandje.  Ik woon in het Garenkokerskwartier in Haarlem en daar hadden we software nodig om een wijkonderhoudsplan te maken. Ik heb het idee gepitcht bij Hoom en zo kwam van het een het ander.

Er zijn toch wel meer systemen op de markt?
Zeker, maar het unieke van het Hoomdossier is dat er geen commerciële partij achter zit. Je weet zeker dat er niets met je data gebeurt. De bewoner heeft de zeggenschap en kan besluiten het dossier te verwijderen of niet te delen.

Waarin zit voor jou de schoonheid van het systeem?
Het maakt het werk van de energiecoaches veel makkelijker. Het is een bewonersportaal, maar als coördinator heb je ook een hele beheeromgeving waarin je contact onderhoudt met bewoners, een coach kunt koppelen aan een woning, of geanonimiseerde rapportages kunt maken voor de gemeente. Het dossier ondersteunt daarmee de Hoom-aanpak, die draait om laagdrempelig en individueel advies.

Heeft het Hoomdossier de energietransitie vooruit geholpen?
Het heeft een boost gegeven aan de professionalisering van de coachgesprekken. Voor die tijd knutselde iedereen zelf iets in elkaar. Je kunt natuurlijk ook keukentafelgesprekken voeren zonder het Hoomdossier, maar hoe weet je dan wat de impact van je advies is geweest? Het wordt echt een stuk eenvoudiger om bewoners goed te begeleiden als je informatie vastlegt in het dossier. Zonder Hoomdossier geen bewonersreis, en dat is wel de kern van de Hoom-aanpak.

Wie bepaalt hoe het Hoomdossier in elkaar zit?
Het Hoomdossier is net als Econobis een coöperatief ontwikkelde tool. De leden van Hoom zijn via de gebruikersraad de baas over de ontwikkeling ervan. Dat wordt wel eens vergeten door de gebruikers: je zit zelf aan het stuur.

Wat heeft gemaakt dat het Hoomdossier zich heeft doorontwikkeld?
De RREW-regeling heeft echt een boost gegeven. Voor elk advies ging er geld naar de coöperaties, dat was een stimulans om het adviestraject goed te regelen. In het begin ging het langzaam. Je hebt coöperaties nodig die er echt gebruik van maken.

Zie je nog verbeterpunten?
Altijd! We hebben net een grote update gedaan om de gebruikersvriendelijkheid te vergroten. Als gebruiker kun je straks beginnen met een quickscan, dat is voor veel mensen al voldoende. Daarna kun je optioneel doorgaan met verdiepingsvragen. We hebben verder de vragen opgeknipt in kleinere stappen zodat ze makkelijker te beantwoorden zijn en meer visuele elementen aangebracht, zodat je bijvoorbeeld een plaatje van je eigen type ketel kunt aanklikken.

Hoe gaat het dossier zich verder ontwikkelen?
We willen uiteindelijk een zo groot mogelijk stuk van de bewonersreis kunnen onderbrengen in het dossier, dus ook bijvoorbeeld de tooling om offertes op te vragen. En we werken aan een visie om de bewonersreis die Hoom heeft ontwikkeld te laten samenvallen met de buurtaanpak van Energie Samen. Als de coöperaties op grote schaal wijkprojecten gaan doen en bij de gemeente aan tafel zitten, kan Hoom een veel groter bereik krijgen. Maar het idee van energiecoaches die achter de deur komen en ondersteuning krijgen om gegevens vast te leggen, blijft hetzelfde. Misschien is het interessant om in de toekomst toestemming te vragen om alle data te analyseren. Dat kan Hoom mogelijk informatie geven om acties of producten voor de leden te ontwikkelen. Maar ook daar beslissen onze leden natuurlijk over.

  • Naam:
    Johannes Frölich
  • Functie:
    vader van het Hoomdossier
  • Eigen energietransitie:
    stadswoning uit 1908. “We hebben ons huis geïsoleerd met houtvezelisolatie en leemstuc, dat geeft een mooi woonklimaat. Verder zit er bijna overal HR++ glas, is het dak geïsoleerd en hebben we een installatie voor het terugwinnen van de warmte uit het douchewater.”
Gebruikers bepalen zelf de ontwikkeling van het Hoomdossier

Johannes Frölich- Developer

  • Interview + uitwerking:
    Tjitske Veldkamp

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.