Tempo maken met de BRES-aanpak

Tempo maken met de BRES-Aanpak

Het hele Hoom-pakket: opleiding, energieloket en klantadministratie

Wat in 2012 in Breda begon met een bewonersavond met 20 bezoekers is nu, acht jaar later, de geoliede organisatie BRES. De Bredase Energie Coöperatie werkt met het Hoom-dossier, het Hoom klantrelatiesysteem Econobis en het Woonwijs-energieloket. Meters maken!

Derk Hueting, voormalig bestuurslid en nu projectleider bij de Bredase Energie Coöperatie (BRES), is een pionier in woningverduurzaming. En hij gelooft stellig in de bottom-up aanpak. Maar wel gestructureerd en projectmatig, want dan kun je lekker tempo maken. In 2012 ging hij eerst maar eens op zoek naar wijken met veel grondgebonden, particulier bezit waar kansen lagen voor verduurzaming. Daarna zocht BRES contact met de wijkverenigingen, belegde samen een bewonersavond en was het afwachten of er iemand kwam opdagen. Hueting: “In het begin kwamen er 20 of 30 mensen. Nu zitten er soms wel 100.”

Poten in de klei
Hueting is inmiddels trainer voor Hoom. Hij herkent veel in hun aanpak van de training die hij zelf voor energiecoaches ontwikkelde, gebaseerd op wat hij tegenkwam in de praktijk. Een ‘met de poten in de klei gemaakte training’ noemt hij het. Niet technische of bouwkundige kennis is daarin de belangrijkste component, maar gespreksvoering. “Als energiecoach moet je vooral leren om je mond te houden en te luisteren. Wat willen de bewoners zelf? Waar zitten ze mee? Ik ging zelf in het begin ook wel in de fout. Dan kwam ik er aan het eind van het gesprek pas achter dat ze alleen de kieren wilden dichten of de kachel anders inregelen. Eigenlijk help je als coach de mensen vooral om structuur aan te brengen in hun gedachten. Je laat een lijstje achter met de drie belangrijkste punten die ze kunnen uitvoeren.”
Bij BRES lopen inmiddels bijna 10 energiecoaches rond, die een dagdeel per week beschikbaar zijn voor keukentafelgesprekken. In heel Nederland zijn er intussen meer dan 1000 energiecoaches die zijn opgeleid volgens de Hoom-methode.

Ze hebben ons keihard nodig
De aanpak van BRES is uitgegroeid tot een hechte samenwerking met de gemeente Breda, waarin gemeentelijk beleid en de vrijwillige energiecoaches samenkomen. Samen zetten ze, geholpen door Hoom, het energieloket Woonwijs op. Bewoners kunnen er terecht met vragen aan de energiecoach en voor informatie over subsidies. Bij het loket komen ook de aanvragen voor een keukentafelgesprek binnen, die vervolgens worden verwerkt in Econobis. In dit klantvolgsysteem van Hoom kunnen de afspraken gepland en gevolgd worden. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook de administratie voor collectieve inkoop van zonnepanelen in onderbrengen.
Het loket kent zelfs een mobiele variant, de Greenhopper, die regelmatig in de wijken te vinden is. De bus wordt bemenst door iemand van de gemeente en iemand van BRES. Hueting: “De filosofie is dat de buurman het verhaal vertelt, niet een of andere professional.”

Slechtste jongetje
Ondanks de gestructureerde aanpak heeft ook BRES heeft wel eens de verwachtingen moeten bijstellen. Hueting: “We wilden in 2012 1500 woningen verduurzamen in 1 of 2 jaar tijd. Toen dat niet lukte, dachten we dat we het slechtste jongetje van de klas waren. Maar niemand bleek dat te halen!” Intussen organiseert BRES nog steeds zo’n 6 bewonersavonden per jaar en voert gemiddeld zo’n 250 keukentafelgesprekken. Hueting schat de conversie op een kwart. “Maar er zijn natuurlijk ook mensen die de ‘Gamma-route’ kiezen en het op hun eigen manier doen. Dat onttrekt zich aan onze blik.” Wel wordt iedereen na een half jaar teruggebeld door een vrijwilliger met de vraag of de bewoner na het gesprek daadwerkelijk maatregelen genomen heeft.

Keihard nodig
De samenwerking met de gemeente wordt geleidelijk aan steeds hechter. Hueting: “We komen er steeds meer achter dat woningen verduurzamen niet vanzelf gaat, dat we elkaar keihard nodig hebben. En het is  fijn dat er een landelijke club als Hoom achter een lokaal initiatief staat.” Bewoners blijven wat Hueting betreft zelf aan het stuur staan: “De energietransitie kan niet zonder krachtige burgerbeweging die zelf dingen oppakt. Naast een meesturende overheid en een innovatieve markt.”

www.bresbreda.nl

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.