‘’De energiecoöperatie als onafhankelijke vertrouwenspartij’’

Energiek Schiedam is het negentiende lid van Hoom. We heten ze van harte welkom. Krispijn Beek, penningmeester, verteld ons meer de reden tot samenwerking met Hoom en zijn inspiratie om met energiebesparing aan de slag te gaan. Het blijkt dat een stukje zeilen tot nuttige inzichten kan leiden.

Welkom bij Hoom! Wat heeft jullie doen besluiten om lid te worden?

”Vanuit de gemeente Schiedam hebben we subsidie ontvangen om woningeigenaren te ondersteunen met de transitie naar aardgasloos. Er zijn in Schiedam twee wijken aangewezen met grotendeels corporatiewoningen, maar ook een deel koopwoningen. Dankzij Hoom kunnen we via het Hoomdossier en ECONOBIS de gegevens van de bewoners systematisch vastleggen (mits bewoners daar toestemming voor geven uiteraard). Ook de kennis en ervaring van Hoom wat betreft energiebesparing voor bewoners kunnen wij goed gebruiken”.

Je bent zowel op professioneel als op vrijwillig vlak bezig met duurzame energie, energie neutraliteit en de energietransitie, vanwaar deze passie en bevlogenheid?

”Dat is een oude drive. Ik heb vroeger veel gezeild met mijn opa op de Bergse plas, aan de noord kant van Rotterdam. De lucht was blauw als je naar boven keek, maar geelbruin aan de horizon. Dat heeft mij geïnspireerd om milieueconomie in Wageningen te gaan studeren. Maar ook wat betreft mijn eigen huis, ik maak er een sport van om mijn huis zo duurzaam mogelijk te krijgen”.

Heb jij nog adviezen voor onze leden over hoe de samenwerking met de gemeente te versterken?

”Wij van Energiek Schiedam zijn klein begonnen en hebben niet meteen voor tonnen subsidie aangevraagd. Klein maar concreet. Ook richting bewoners is het belangrijk om in kleine stappen advies te geven; denk eens aan keramisch of inductie als je van plan bent een nieuw gasfornuis aan te schaffen. Het is voor bewoners vooral belangrijk dat er een onafhankelijke vertrouwenspartij is en deze rol kunnen energiecoöperaties vervullen. Deze waarde zien gemeenten ook in”.

Wat zijn jullie ervaringen wat betreft het mobiliseren van bewoners voor energiebesparing en energieopwekking?

”Wat betreft het opwekken, voor ons zonnestroomproject liep het al storm voordat we de marketingstrategie in konden zetten. We waren voordien al uitverkocht! Op het bespaarvlak krijgen we veel vragen vanuit VVE’s. Deze vragen zijn vaak te technisch dus die sturen we terug naar het energieloket, we kunnen wel helpen de vraag wat scherper te maken. Voor zonnepanelen ondersteunen we VVE’s wel. Qua campagnes ontbreekt het ons nu nog aan menskracht, maar met ondersteuning van Hoom hopen we hier lokaal verandering in aan te brengen”.

 

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.