Lokaal en dichtbij spreekt het buurtinitiatief aan

“Het begon met een mailtje van Hoom eind 2016: of we mee wilden doen met hun wijkaanpak. Wij vonden isolatie ingewikkeld, wilden een goed verhaal kunnen vertellen, dus het idee van energiecoaches, dat sprak ons wel aan. Dit was het begin wat uiteindelijk HEBA is geworden, de Haagse EnergieBesparings Aanpak: coachgesprekken, een gespreksverslag, acties. Voor elke gerealiseerde maatregel wordt er een vergoeding betaald door de gemeente. Wat begon bij de Groene Regentes in één wijk is nu uitgegroeid naar 10 wijken

709 offerteaanvragen
Om overzicht te kunnen houden over alles wat we voor elkaar kregen, kwam er een rapportagesysteem, de voorloper van het huidige Econobis, waar we nog steeds mee werken. Ga maar na: voor de 10 wijken waarvoor ik inmiddels de aanvragen coördineer heeft Hoom 54 coaches opgeleid. Sinds 1 juli 2019 hebben we 546 aanvragen gehad en 449 gesprekken gevoerd. We kregen 708 offerteaanvragen, waarvan er 289 hebben geleid tot een maatregel. Dat moet je allemaal wel kunnen bijhouden. De laatste tijd loopt het aantal aanvragen op vanwege de oplopende energieprijzen; mensen schrikken wakker.

Samen vechten tegen vocht
De meerwaarde van Hoom is hun focus op lokaal en dichtbij. Dat spreekt ons aan omdat we binnen de HEBA samenwerken met lokale buurtinitiatieven. De energiecoaches zijn een succesformule omdat het mensen uit je eigen wijk zijn en als wijkbewoners ervaring hebben met hetzelfde woningtype als jij. In onze wijk is bijvoorbeeld optrekkend vocht uit de grond een probleem. Je moet er iets mee, maar wat? Samen met je buurman die dat ook heeft, en nét wat meer weet, kom je sneller tot een oplossing. Doordat de coaches veel mensen spreken, weten wij welke bewoner ervaring heeft met dit vraagstuk. Gemeenten zouden veel meer moeten inzetten op dit soort lokale kennis en het netwerken van de buurt nog meer moeten stimuleren.”

Groene Regentes
  • Naam:
    Wim Schutten
  • Functie:
    coördinator wijkinitiatief De Groene Regentes, één van de initiatiefnemers van de ‘HEBA’
  • Eigen energietransitie:
    Haagse woning met achterhuis uit 1902. “Boven zijn we van het gas af. De radiatoren zijn weg en vervangen door infraroodpanelen. Beneden hebben we nog een cv-ketel. Die kunnen we vervangen door een warmtepomp maar gaan we vanwege een verhuizing niet meer doen.”
Gemeenten zouden veel meer moeten inzetten op dit soort lokale kennis en netwerken in de buurt nog meer moeten stimuleren

Wim Schutten- Developer

  • Interview + uitwerking:
    Tjitske Veldkamp

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.