Een warmtecamera aanschaffen: hier moet je op letten

Warmtebeelden zijn een goede manier om bewoners te wijzen op warme en koude plekken in een woning. Daarmee kan je bijvoorbeeld vaststellen of er lekken in een woning zijn, plekken waar de warmte weglekt. Een mooie basis om mogelijke maatregelen vast te stellen voor meer comfort en besparing. Om warmtebeelden te kunnen maken, heb je een warmtecamera nodig. Die kun je als energiecoöperatie aanschaffen. Maar waar let je op bij de aanschaf van een warmtecamera?

Als je een warmtebeeldcamera kiest, is het goed om te bedenken wat je bij het gebruik belangrijk vindt. Er zijn een aantal variabelen:

  • De resolutie: bepaalt hoe dichtbij je moet staan om een goede afbeelding te maken. Als dichtbij staan geen probleem is, kan je met een minder hoge resolutie toe om een zelfde kwaliteit beeld te maken.
  • Span instellen: De mate waarin je de span kunt instellen bepaalt hoe makkelijk je relevante details in beeld kunt brengen en meteen kan tonen. Bij voorkeur kan je de boven- en onderwaarde apart van elkaar instellen.
  • Bewerking: soms kan je alleen op de camera de foto’s bewerken. Dat kan in de praktijk veel extra werk opleveren als je foto’s wilt opnemen in een rapportage bijvoorbeeld. Er zijn ook merken die ook software hebben waarin je de beelden kunt importeren voor nabewerking in rapportage.

Een veel gekozen camera is de Flir C5: je kunt de span goed zelf instellen op het scherm, en met de Flir Tools software kan je een rapportage maken. Als resolutie belangrijker is, is de Seek Thermal Shot Pro een alternatief. Die heeft een hogere resolutie dus hoef je minder dichtbij te staan.

Aan de slag met warmtebeelden?

Wil je met jouw energiecoöperatie een campagne voor warmtebeelden opzetten? Dan is het belangrijk dat de energiecoaches goed weten hoe ze om moeten gaan met de warmtecamera. Dat en meer leren ze in de verdiepende training Warmtebeelden maken en gebruiken.

“Hoewel ik al twee jaar met een Flir C2 werk en een intro seminar had gevolgd, heb ik in die paar uur instructie door Johannes meer bijgeleerd dan in de voorgaande twee jaren gebruik. Voor iedereen die een warmtecamera gebruikt of uitleent is de cursus Warmtebeelden maken en gebruiken een absolute must!”

— Thom Vleeskruyer, energiecoach bij deA

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.