Hoom webinars: de rode draad

In 2023 hebben we een serie webinars voor bestuurders en energiecoach-coördinatoren gewijd aan relevante ontwikkelingen en het met elkaar vergelijken van best practices.

In de webinars zijn praktische onderwerpen aan bod gekomen, zoals de verschillende opleidingsprofielen, hoe bereik je meer mensen en de opzet van het (her-)certificeren. Daarnaast hebben we gekeken naar de brede energietransitie-opgave van gemeenten en de rol die initiatieven met de energiecoachaanpak daarin kunnen spelen. De relatie met de gemeenten is mede van belang vanwege de financiering voor verduurzaming die via de gemeenten beschikbaar is uit het Nationaal Isolatieprogramma (het NIP) en de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie. 

We zien dat initiatieven die succesvol energiecoaches op de mat brengen geregeld hun doelstellingen tegen het licht houden en nadenken over hun doelgroep. Vragen die daarbij aan bod komen: uitbreiding van de doelgroep van woningeigenaren naar huurders en inwoners met energiearmoede? Uitbreiding van het begeleiden met informatie naar begeleiding bij uitvoering van maatregelen? Uitbreiding energiecoaches met energieklussers die maatregelen uitvoeren? Realiseren van collectieve verduurzamingsmaatregelen in buurten en wijken? Uitbreiding van individuele adviezen naar een rol in het collectieve proces naar buurtenergieplannen? Samenwerken met andere (markt-)partijen? Ieder initiatief maakt uiteraard zijn eigen keuzes, maar de rode draad door dit alles is het organiseren van buurtbewoners en het vormen van een robuuste organisatie.

Ook in 2024 blijven deze onderwerpen relevant. We kijken ernaar uit om hier met onze leden over in gesprek te blijven. Welke thema’s of sprekers zouden jou verder helpen om je plannen voor 2024 te realiseren? Wat zou jij uit jouw praktijk willen delen of inbrengen in een webinar om anderen mee te inspireren of informeren? Laat je antwoord op een of beide vragen aan ons weten op info@hoom.nl.

Van de webinars in 2023 verschijnt altijd een korte samenvatting met relevante links op het Forum in de leeromgeving en deze zijn nog terug te lezen. Achter de schermen werken we overigens hard aan een nieuwe leeromgeving die meer toegankelijk zal zijn.

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.