Succesvolle pilot energiearmoede in gemeente Winterswijk 

In Winterswijk is een succesvolle pilot met Energiebespaarmaatjes afgerond die bewoners intensief begeleidden met het verlagen van hun energierekening. Dit project is een goed voorbeeld van een nauwe samenwerking tussen gemeente, woningcorporatie en het sociaal domein. Een persoonlijke benadering van bewoners en het bieden van hulp aansluitend bij behoefte.  

Het project is kleinschalig gestart maar wel met echt effect, nu heeft men de ambitie om op te schalen.  

Bij de gemeente Winterswijk lopen diverse projecten op het gebied van energiebesparen. Een van de projecten is de ondersteuning van bewoners bij het besparen op energiekosten. Bewoners konden zich aanmelden voor hulp van een Energiebespaarmaatje en de Energieconciërge. Hoom leverde de projectleiders en trainde de Energiebespaarmaatjes, Energieconciërges voor de gemeente Winterswijk. 

Het idee van dit project van het Centrum Duurzaam Winterswijk is om in de zomer stappen te zetten om de energierekeningen van bewoners naar beneden te krijgen zodat men er in de winter warmpjes bijzit. Het Energiebespaarmaatje en de Energieconciërge helpen met energie besparen.   

Het Energiebespaarmaatje kijkt samen met de bewoner naar wat er nodig is. Daarna bepalen ze samen wat goede energiebesparende maatregelen kunnen zijn. Bewoners krijgen een energiebespaarmeter te leen waarop te zien is wat het gas en stroom verbruik is.  

Als het Energiebespaarmaatje samen met de bewoner heeft bekeken wat er nodig is, komt de Energieconciërge langs. Deze heeft allerlei gratis energiebesparende producten bij zich waarmee het huis energiezuiniger gemaakt kan worden. De Energieconciërge helpt met het aanbrengen van de energiebesparende producten. 

Lees alles over de Aanpak Energieconciërge van Hoom

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.