Dé wijk­gerichte aanpak voor jouw lokale energie­coöperatie

Bereik meer bewoners met energiebesparende maatregelen en leg tegelijkertijd een mooie basis in de samenwerking tussen energiecoöperatie en gemeente.

Energieconcierge van Hoom

Samenwerking tussen gemeente en coöperatie

Gemeenten en energiecoöperaties hebben nog wat voor de boeg samen in het werken aan/met wijkgerichte aanpakken en de warmtetransitie. Deze aanpak is een mooie start.

Uitgebreid getest

De Aanpak Energieconciërge is getest en verbeterd op basis van de ervaringen van Duurzame Energiecoöperatie deA in Apeldoorn. Hierdoor ga je met een gedegen aanpak de buurt in en bied je een mooie combinatie van bespaarmaterialen en bespaartips.

Professionele aanpak

Met de Aanpak Energieconciërge haal je een complete aanpak in huis. Van vacatureteksten tot communicatiemiddelen en trainingen voor zowel afsprakenmakers als energieconciërges. De aanpak ontzorgt en helpt om in korte tijd te starten.

Alle vragen over de energieconciërge beantwoord

Wat is de verbinding tussen energie-armoede en koffie drinken en een praatje maken? De energieconciërge! Tijdens de informatiesessie over de energieconciërge bespraken we de aanpak uitgebreid. Zo bespraken we onder andere hoe je voor meer afspraken met de energieconciërge kunt zorgen, wat de rol en het belang van de afsprakenmaker is, welke samenwerking je kunt zoeken met de woningcorporaties en gemeente en wat het totale project kost. Ook meer weten? Neem contact op met adviseur Linda van Roij of bekijk de opname van de informatiesessie.

Direct een start maken met de aanpak?

Download gratis onze vacatureteksten voor energieconciërges en afsprakenmakers

Opleiding tot energiecoach

Zo werkt het

Nog meer bewoners bereiken met energiebesparende maatregelen? De energieconciërge komt aan de deur met gedragstips én materialen en kan zowel woningeigenaren als huurders helpen.

Deze klusjesman- of vrouw aan huis voert de maatregelen meteen uit, waardoor bewoners snel besparen en ondertussen meer te weten komen over duurzaam wonen. Met gedragsverandering kunnen bewoners grote stappen zetten richting duurzaam wonen. Maar het is ook fijn om met een aantal simpele maatregelen in huis het energieverbruik fors te verminderen. De energieconciërge helpt bewoners met allebei en geeft daarnaast ook tips over andere diensten die de coöperatie kan bieden.

Wat krijg ik bij deze aanpak?

Benieuwd wat je allemaal tot je beschikking krijgt als je kiest voor de Aanpak Energieconciërge?

Complete handleiding

Met een checklist voor coördinatoren, inwerkdocumenten en stappenplannen. Zo zijn jullie zo snel mogelijk van start

Benodigde materialen

Zoals voorbeeldroosters, communicatiemiddelen en kant-en-klaar drukwerk. Alleen het logo erop en het kan naar de drukker

Trainingen

Bijvoorbeeld trainingen gespreksvoering voor afsprakenmakers en praktische vaardigheden als installatietechnieken voor energieconciërges

De Energieconciërge in de praktijk

De Apeldoornse energiecoöperatie DeA zet energieconciërges in en bereikte daarmee vorig jaar al meer dan 700 huishoudens. Inmiddels is de Apeldoornse coöperatie bezig met een tweede fase, waarin ze 4000 huishoudens willen bereiken. 

"Het hoeft niet altijd over grote of dure aanpassingen te gaan. Ook kleine veranderingen kunnen al een heel verschil maken."
Angela Dol
energieconciërge in Apeldoorn

De aanpak van week tot week

Wat gebeurt er als ik ga starten met de aanpak?

Voordat je aan de slag kunt met de Aanpak Energieconciërge, doorloop je een traject van ongeveer 10 weken. Hieronder zie je een schematische weergave van die weken en hoe deze gevuld zijn.

Sommige weken zijn overgeslagen in dit overzicht, dat betekent niet dat je niets doet in die week. In dat geval lopen de werkzaamheden van de vorige week door.

Week 1

Bepaal de projectgrootte en gewenste teamsamenstelling en zet vacatures uit

In de aanpak lees je meer over de teamgrootte en -samenstelling. Nieuwsgierig? Download alvast de vacatureteksten

Week 2

Campagnestart uitdenken: wanneer waar aan de slag, voorbereidingen treffen voor o.a. communicatie­materialen

Week 4

Stel je team samen en bereid wijklocatie en uitrusting van je team voor

Week 6

Inwerken en trainen van het hele team en zorgen dat alles klaar is voor de start

Week 8

Bewoners ontvangen een brief

Week 9

Startevenement + afsprakenmakers gaan de wijk in

Week 10

Start energieconciërges

Klinkt goed! Hoe gaan we verder?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag de volgende stap zetten om de aanpak ook in te zetten voor jouw lokale energiecoöperatie? Dit zijn de stappen die we samen doorlopen:

Interesse? Neem contact op

Lijkt de Aanpak Energieconciërge je wat en wil je concreet weten wat dit voor jou betekent? Onze adviseurs helpen je graag verder.

Ontvang een offerte op maat

Afhankelijk van de situatie bij jouw coöperatie en de wensen die jullie hebben, ontvang je een op maat offerte.

Start aanpak!

Is de offerte akkoord, zijn de trainingen geboekt en staan de puntjes op de i? Dan is het tijd om te starten!

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de Aanpak Energieconciërge? Je vindt het antwoord op de veelgestelde vragen hieronder. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Neem contact met ons op, dan helpen we je verder. 

Met de aanpak krijg je een compleet stappenplan en alle materialen, maar je moet het zelf nog uitvoeren. Daarin kun je eventueel zelf ook nog keuzes maken: je kunt de voorbeeldbrief gebruiken, maar je kunt 'm ook aanpassen. Je kunt de voorbeeldroosters in een spreadsheet gebruiken, of kiezen voor eigen plannings- of roostersoftware. Je maakt zelf een website of webpagina, maar in de aanpak bieden we je wel een voorbeeld. Het is aan jou hoe veel je nog wilt aanpassen. De aanpak biedt je sowieso een tijdlijn, actielijsten en checklists, waardoor je met zo min mogelijk acties van jou kant kunt starten. Wil je meer afwijken van de standaard? Dan kost dat iets meer tijd.

Je krijgt uitleg met een tijdlijn, stappenplan en alle ondersteunende documenten om de campagne goed op te zetten en uit te voeren. We delen vacatureteksten en profielen, geven voorbeeldbrieven en drukwerkhandige tips over communiceren met bewoners, de training voor de afsprakenmakers en energieconciërges. Kortom: alles wat je nodig hebt voor je de wijk ingaat. Je kunt in veel gevallen nog eigen keuzes maken of aanpassingen doen, daarvoor geven we je tips en adviezen.

Een tijdlijn op hoofdlijnen vind je hierboven op de pagina. De verdere details zijn onderdeel van de aanpak zelf.  

Naast de vaste kosten voor de aanpak en de kosten per training zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De afsprakenmaker en energieconciërge zijn in principe betaalde krachten. Daarnaast maak je misschien kosten om ze te werven, kost het geld om je website aan te (laten) passen, moet je rekening houden met kosten om het drukwerk te laten drukken en ook de gereedschappen en tools die energieconciërges en afsprakenmakers onderweg meenemen kosten geld. Daarnaast zijn de uren van de coördinator wellicht ook betaald. In de aanpak zit een rekentool waarin je al deze kosten kunt invoeren, zodat je inzicht krijgt in de totale omzet van het project. Deze tool helpt je ook om de kosten per gesprek in kaart te brengen. Wil je alvast een idee krijgen van de kosten? Neem contact op met je Hoom adviseur.

Een woning telt maar 1 keer als bereik in de regeling, ook als er meerdere activiteiten worden gedaan. Als een huishouden al bekend is uit de RRE, kan deze wel nogmaals voor de RREW meetellen, als het maar om een andere activiteit gaat. Hoom-leden kunnen hier meer over lezen op ons forum.

Je kunt de woningcorporatie helpen om te zorgen dat bewoners grip krijgen op hun energierekening en dat daarmee collectieve besparingsdoelen kunnen worden gehaald. De samenwerking bestaat uit het gezamenlijk uitwerken van de campagne, het opstellen en bezorgen van een brief aan de bewoners (waarin de werkwijze en het bezoek van de conciërge wordt uitgelegd), een startevent en de uitvoering en rapportage van de activiteiten. De woningcorporatie draagt bij in de financiering.

Dat hangt af van het aantal bewoners dat je wilt bereiken en de doorlooptijd van het project. Dat bepaalt hoeveel conciërges en afsprakenmakers je nodig hebt en hoeveel uren per week zij inzetbaar moeten zijn. Als er meer dan 8 uur per week per persoon wordt gevraagd dan is dat veel voor een vrijwilliger en dan is het redelijk dat ze daarvoor worden betaald. Met betaalde krachten kun je ook strakkere afspraken maken m.b.t. de inzet en de verplichtingen.

Dat hangt ook af van de afspraken met de gemeente en/of ideeën die zij daarover hebbenHet is wellicht sympathiek om zoveel mogelijk lokaal te bestellen. Wel adviseren we dat er geen vaste box is per bewoner, maar dat de energieconciërge ter plekke in overleg met de bewoner kiest welke materialen voor deze woning geschikt zijn. 

Nee, de training, materialen en de aanpak horen bij elkaar en zijn niet los van elkaar beschikbaar. In de training gaan we uit van de materialen en campagne zoals die in de aanpak staan. Andersom geldt hetzelfde: als je met de aanpak werkt, dan train je daar ook je team in. Je kunt altijd contact zoeken met je Hoom adviseur om de aanpak meer in detail te bespreken. Hij/zij kan je ook meer vertellen over de waarde voor de coöperatie. 

Afhankelijk van wat het is, kan je die ook inzetten in de energieconciërge-aanpakHet is niet mogelijk om maar een deel van de middelen af te nemen. Je krijgt altijd de complete aanpak Energieconciërge. De details hiervan kun je het beste met je Hoom adviseur bespreken.

Zeker! Stuur ons even een mailtje en we sturen je graag de vacatureteksten toe.  

Dit houdt in dat jopdrachtgever of werkgever bent. Heb je dit tot nu toe niet gedaan, dan is dit een mooie stap in het professionaliseren en opschalen van je coöperatie. Online is er bijvoorbeeld op de websites van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel van alles over te vinden. Is dit nieuw voor je, laat het ons dan weten. Bij voldoende animo besteden we hier aandacht aan, bijvoorbeeld door een speciaal webinar. Op het Hoom forum kun je uiteraard ook met vragen terecht 

Een energiecoach voor huurders gaat dieper in op het zoeken en bespreken van besparingsmogelijkheden. De energiecoach moet ook aandacht hebben voor andere aspecten (bijvoorbeeld schudproblematieken) die het aanschaffen van energiezuinige apparaten of een gedragsverandering in de weg staan. Een conciërge combineert het gesprek met uitvoering – hij of zij brengt de energiebesparende materialen aan en gaat met de bewoner in gesprek over praktische bespaartips en over mogelijke andere diensten die de organisatie kan aanbieden, bijvoorbeeld over collectieve acties of een gesprek met een energiecoach.

Er is geen standaard opvolging. De energieconciërge kan wel aantekeningen maken voor opvolgacties, bijvoorbeeld als uit het gesprek met de bewoner naar voren komt dat een bezoek door een energiecoach zinvol is of dat ze worden benaderd voor collectieve acties (bijvoorbeeld inregelen CV ketel, of het installeren van een energieverbruiksmeter) of dat nabellen goed zou zijn. Je kan er zelf voor kiezen nog aanvullende e-mails of belrondes op te zetten, passend binnen de AVG en afspraken met de gemeente/subsidieverstrekker.

Vraag een offerte aan

Benieuwd wat de Aanpak Energieconciërge concreet gaat kosten? Vul het formulier in. Als je vragen hebt over de aanpak, kun je ook dit formulier gebruiken.

  Ik wil graag:*

  Wil je de nieuwsbrief voor energiecoaches ontvangen?*

  * Verplichte velden

  Bekijk de opname

  Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox. 

   Download de vacatureteksten

   Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Met deze vacatureteksten kun je alvast een beginnetje maken. Vul je gegevens in en je ontvangt de teksten binnen een paar minuten in je mailbox. 

   Vacatureteksten downloaden