Wijzigingen in ISDE subsidies in 2022

Per 1 januari 2022 wijzigt de ISDE subsidie voor isolatiemaatregelen en warmtepompen. Ook de SEEH subsidie voor isolatiemaatregelen bij VvE’s wijzigt. In dit artikel lees je over de belangrijkste wijzigingen.

Vanaf januari 2022 verhoogt de Rijksoverheid de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren kunnen hiervoor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) gebruiken. Voor subsidie op isolatie kunnen Verenigingen van Eigenaars (VVE’s) terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Bedragen voor subsidie verhoogd tot 30%

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) ongeveer 30% van de kosten. Voor alle overige installaties, zoals zonneboilers en warmtenetaansluitingen, blijft de subsidie ongeveer 20% van de kosten. Deze verhoging geldt in principe voor drie jaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget binnen de ISDE. In 2022 is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen in de ISDE in totaal € 228 miljoen beschikbaar.

Voor alle maatregelen die je in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20% van de kosten. Voor warmtepompen is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als je in november 2021 je dak hebt geïsoleerd en in februari 2022 je gevel hebt geïsoleerd, kun je voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20% subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde krijg je 30% subsidie.

Eis voor minimale oppervlakte versoepeld

Per 1 januari 2022 wordt daarnaast ook de minimale oppervlakte versoepeld die vereist is om subsidie aan te vragen. Bekijk de nieuwe eisen.

De versoepeling heeft wel tot gevolg dat het vanaf 2022 niet meer mogelijk is om een combinatie van vloer- en bodemisolatie te maken om aan de minimale m2 te voldoen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de wijzigingen ISDE in 2022? Op de website van de RVO lees je meer, bijvoorbeeld over de oppervlakte-eisen en de prijzen per m2. Naar de website van RVO.

Meer informatie over de verhoging van de bedragen is te vinden via ISDE: Wijzigingen 2022 en via SEEH: Wijzigingen 2022 voor VVE’s.

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.