Bewoners Vruchtenbuurt zetten zich in voor duurzame warmte

Of je nu zelf een huis laat bouwen of in een ouder pand woont, een begin maken met duurzaam wonen is bij iedere woning mogelijk. Dit laat Oda Kok zien met haar zo energiezuinig mogelijke nieuwbouwwoning in de Groene Mient en Tiny Bergman met haar jaren 30 appartement.

Ketel op 70 graden

Tiny Bergman: ‘Toen ik vorig jaar in de Appel straat in deze jaren 30 woning kwam wonen heb ik meegedaan met een onderzoek van Warm in de Wijk. Samen met andere buurtbewoners hebben we gekeken hoe het is om onze ketel op maximaal 70 graden te zetten. Het verwarmen van mijn huis ging wat langzamer, maar verder prima. Het viel alleen wel op dat er veel warmte verloren ging bij de voor­ en achterkant van mijn huis. Daar wilde ik graag iets aan doen, maar ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Daarom heb ik een energiecoach van HOOM langs laten komen.

Bij HOOM kun je advies krijgen over hoe je het beste energie kunt besparen. We hebben samen gekeken waar ik de meeste winst kon behalen, want mijn energie-rekening was veel te hoog. Volgens hem kon ik het beste mijn oude energievretende ketel vervangen en zorgen voor goede isolatie. De muren isoleren bleek niet zoveel impact te maken, want ik heb meer ramen dan stenen muren. Dus daarom moest ik wel mijn ramen vervangen. Dit huis heeft nog authentieke glas­in­lood ramen die ik graag wil houden. Gelukkig bleek dat je er ook dubbel glas voor kunt zetten. Zo krijg ik straks goed geïsoleerde ramen, met hetzelfde authentieke karakter. Ik vind het zelf belangrijk om duurzaam te leven en klimaat verandering tegen te gaan. Maar ook voor mensen die hier niet zo mee bezig zijn is het slim om te investeren in een goed geïsoleerd huis. Het blijft lekker warm in de winter en je energierekening gaat omlaag. Dat is toch altijd mooi meegenomen.’

De Vruchtenbuurt als energiewijk

De Vruchtenbuurt is een van de tien Haagse energiewijken die voorop gaan bij de overgang naar gasloos wonen. Samen met bewoners, woningcorporaties en bedrijven werkt de gemeente aan een wijkenergieplan. Hoe worden woningen in de toekomst verwarmd? Waar halen we onze energie vandaan? Veel is nog in onderzoek, maar één ding staat vast: op den duur gaan we over van gas naar schone energie. Daarom zijn veel bewoners in de stad nu al bezig met verschillende vormen van duurzaam wonen. Dat kan op veel manieren: van je huis isoleren tot het 100 % gasloos wonen. De bewoners van de Vruchtenbuurt zijn in 2015 begonnen met het project Warm in de Wijk en doen onderzoek naar een duurzaam warmtenetwerk.

Meer informatie? warmindewijk.nl

Bron: Stadskrant
Fotograaf: Valerie Kuypers

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.