Geen SEEH, wel ISDE in 2021
Bij de start van 2021 is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uitgebreid. Hierdoor kunnen woningeigenaren vanaf dit jaar niet alleen subsidie aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler, maar ook voor aansluiting op het warmtenet of voor de uitvoer van isolatiemaatregelen. Woningeigenaren kunnen per 2021 geen aanspraak meer maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).
Het kabinet trekt in 2021 €164 miljoen uit voor de ISDE. De ISDE bestaat sinds 2016 en is bestemd voor woningeigenaren en zakelijke partijen die investeren in duurzame installaties als warmtepompen of zonneboilers. Met de uitbreiding van de subsidie in 2021 biedt het kabinet ook financiële steun aan woningeigenaren die isolatiemaatregelen doorvoeren of die aansluiten op een warmtenet. Ook zakelijke partijen die investeren in kleinschalige opwek van duurzame energie met zonnepanelen of windturbines kunnen nu aanspraak maken op de ISDE.
Voorwaarden voor woningeigenaren
Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen wanneer ze verduurzamingsmaatregelen in hun eigen huis treffen. Het kan dan gaan om de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp, de aansluiting op een warmtenet of het nemen van één of meer van de volgende isolatiemaatregelen: dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of bodemisolatie, HR++ glas of triple-glas met isolerend kozijn.
Wanneer de eigenaar kiest voor een isolatiemaatregel, moet daarnaast nog voor minimaal één andere maatregel subsidie worden aangevraagd, zoals een extra isolatiemaatregel of één van de eerstgenoemde maatregelen. Wie in aanmerking wil komen voor de ISDE moet de koopwoning wel daadwerkelijk als hoofdverblijf bewonen.
SEEH
De SEEH is eind 2020 vervallen voor woningeigenaren. VvE’s kunnen tot 31 december 2022 nog wél aanspraak maken op de SEEH voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen. VvE’s van appartementencomplexen die een aansluiting op het warmtenet willen kunnen daarvoor weer terecht bij de ISDE.