Milieu Centraal en Energie Samen gaan samen nog meer energiecoaches opleiden

Milieu Centraal en Energie Samen slaan de handen ineen om gezamenlijk meer energiecoaches op te leiden. Een van de grootste uitdagingen op dit moment is om voldoende energiecoaches te vinden om aan de vraag vanuit gemeenten en energie-initiatieven te voldoen. Cruciaal hierbij is de kwaliteit van de opleidingen. Met een goede opleiding kan een energiecoach bewoners beter helpen en zo meer impact maken.

De leerlijnen en modules die we gezamenlijk aanbieden:

  • energiecoach basis (grote energiebesparende maatregelen / verduurzaming woningen), 
  • energiecoach huurders (bespaartips en kleine energiebesparende maatregelen), 
  • energiehulp (energieklusser/ uitvoeren van klussen) 
  • verdiepende modules zoals isolatie, ventilatie, warmtepompen. 

Beide organisaties sluiten goed bij elkaar aan 

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven en geeft bewoners concrete, praktische en onafhankelijke  tips en adviezen over duurzaamheid in en rondom het huis. Energie Samen heeft met Hoom de expert opleiders en een goed lopende opleidingsorganisatie met energiecoach-opleidingen en online leeromgeving met forum voor coaches.

Daarnaast heeft Milieu Centraal een groot netwerk bij gemeenten en energieloketten en Energie Samen een groot netwerk van energiecoaches en energie-initiatieven.

Om te kunnen groeien in het aantal trainingen stond Milieu Centraal voor de keuze om zelf een pool van trainers te organiseren of om te gaan samenwerken. Energie Samen heeft behoefte aan actuele kennis en content over grote en kleine maatregelen, maar ook over gedrag van bewoners en gesprekstechnieken voor de energiecoaches. 

Wie doet wat

De organisaties zijn samen verantwoordelijk voor de opleidingsprofielen en (actuele) inhoud van de energiecoach-opleidingen en daarbij horende materialen. Het formuleren en vaststellen daarvan is onderdeel van de BZK beschikking ‘Opschalen energiecoachaanpak’. 

Als kennis- en contentpartner zorgt Milieu Centraal voor het up-to-date houden van de trainingsinhoud. Alle ‘harde’ inhoud in de opleidingen, bijeenkomsten en materialen wordt aangeleverd of gecontroleerd door Milieu Centraal. 

Energie Samen heeft de eindverantwoordelijkheid en regie in het aanbieden en uitvoeren van de opleidingen, Milieu Centraal heeft hierin een adviserende rol. 

De opleidingen krijgen een plek op de website van beide organisaties (algemene informatie), inschrijvingen lopen via de website van Energie Samen (op dit moment voor de energiecoachopleidingen via hoom.nl).

Energiecoachaanpak

Deze samenwerking met Milieu Centraal is onderdeel van onze energiecoachaanpak, waarbij we ook samenwerken met Energiebank Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie NVDE. Onze gezamenlijke doelstellingen zijn om 1.000 energiecoaches op te leiden en 50.000 huishouden te hebben geholpen met energiebesparing. 

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.