Met een elektrische kachel stook je je arm

Is het jou ook opgevallen dat sommige bouwmarkten elektrische kachels opeens in de aanbieding gooien? Snel één kopen en goedkoper stoken? Niet doen! is het advies van onze warmte-expert Johannes Frölich. “Zelfs nu, met gasprijzen die door het plafond gaan, is warmte van gas veel goedkoper dan stoken met elektriciteit.

Doordat de elektraprijs gekoppeld is aan de gasprijs gaan ook de stroomkosten omhoog. Dus geldt nog steeds dat door het één op één vervangen van via gas verwarmde kachels door elektrische kachels de stookkosten gaan verdubbelen(!) als je je stookgedrag niet wijzigt.”


Johannes rekent het voor: (Prijzen volgens Milieucentraal gemiddelde kosten in 2022 voor mensen met een variabel contract)

Gasprijs van 1,54 € per m3
Elektriciteitsprijs 0,29 € per kWh

Eén m3 gas bevat 9,77 kWh aan warmte-energie.

Stel dat je 100 m3 gas wilt vervangen door een elektrische radiator dan kun je het volgende rekenen:

Hoeveel warmte moet ik maken met de elektrische radiatoren:

100 m3 x 0,95 (ketelrendement) x 9,77 = 928,15 kWh

928,15 kWh x 0,29 €/kWh = 269,16 €

100 m3 x 1,54 €/m3 = 154 €


Met de elektrische kachels ga ik dus niets besparen, maar €115,16 meer betalen!

Wat kan ik doen?
Wat kan ik dan wel doen, Johannes? “Wat wel degelijk helpt is om in kamers die je niet gebruikt de radiatoren uit te zetten en de deuren goed dicht te houden. En zo zijn er nog meer eenvoudige dingen die je kunt doen die wel echt helpen om energie te besparen. Alleen is dit voor een bouwmarkt niet interessant omdat je ‘gedragsveranderingen’ niet in de aanbieding kan zetten.”

Wat zou wel in de aanbieding moeten
Wat moeten bouwmarkten, als het aan Johannes ligt, wel in de aanbieding doen om behulpzaam te zijn bij het verlagen van de energierekening? Elektrische kachels staan in elk geval niet op de lijst die hij opsomt. “Wat wel nuttig is om aan te schaffen: leidingisolatie voor je cv-leidingen in onverwarmde ruimtes, radiatorfolie, radiatorventilatoren, waterbesparende douchekoppen, raamfolie waarmee je de isolatiegraad van enkelglas tijdelijk kan verhogen, kierdichting, deurdrangers, slimme thermostaten, of bijvoorbeeld programmeerbare thermostaatknoppen. Ook een goede optie is isolerende gordijnen of isolerende luxaflex.”

Slim regelen
Als je per se elektrisch wilt verwarmen en je hebt geen warmtepomp, dan kunnen infraroodpanelen een uitkomst zijn, volgens Johannes, als het je lukt om deze maar kort aan te zetten. “De kunst is niet om gas één op één te vervangen door elektrisch, maar door het slim regelen van de (elektrische) verwarming, de tijd waarin gestookt wordt sterk te verkorten. De aangeboden kachels bij de bouwmarkten zijn hier niet geschikt voor. Met een goed ontwerp en een goed regelsysteem kan je dit met infraroodpanelen wel voor elkaar krijgen.”

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.