Inspirerende gebruikersdag Econobis en Hoomdossier

Een inspirerende en succesvolle dag die begon met een uitleg over de kwetsbaarheid van onze systemen en de beheerde data en eindigde met een oproep om als coöperatieve wereld baas over eigen data te blijven. Tussendoor waren er twee keer drie parallelle sessies over Econobis en het Hoomdossier. 

Deze dag was georganiseerd door de beide besturen van de gebruikersraden van Econobis en Hoomdossier. Ruim 100 deelnemers woonden fysiek in Colour Kitchen Restaurant Zuilen dan wel via YouTube de dagopening bij door Michael Boddeke, voorzitter van de gebruikersraad van Econobis. Daarna nam Tijl van Vliet van Hadrian (beveiligingsbedrijf) het stokje van hem over met een uitleg over de bedreigingen  voor onze systemen en welke voorzorgsmaatregelen wijzelf als gebruikers kunnen treffen (regelmatig updaten software,  gebruik password manager en 2-factor authentication). Als lid van de ICT-adviesraad kon hij de aanwezigen een goed inzicht geven in de beperkte kwetsbaarheid van Econobis.

De parallelsessies, die eveneens goed bezocht (gestreamd) werden, waren deels gericht op nieuwe gebruikers van Econobis en het Hoomdossier, dan wel op een verdieping van inzicht in de mogelijkheden van beide systemen (expertsessies). Onderwerpen die daarbij aan bod kwamen waren onder meer het beheer van opwekprojecten, geld ophalen met behulp van Econobis en de bewonersreis. De opnames van deze sessies zullen op de website van Econobis geplaatst worden.

De dag eindigde met een blik op de toekomst door de directeur van Econobis/Hoom, René van Vliet. Hij wees op het belang van het bezit van data (zie marktmacht van platformen als Meta, Uber en AirBnB). Econobis en Hoomdossier beschikken inmiddels ook over de nodige data (> 20.000 woningdossiers in Hoomdossier). Uitbreiding en beheer van die database zijn in de zeer nabije toekomst medebepalend voor de rol in en de invloed van onze coöperatieve beweging op de energietransitie.

Deze gezamenlijke gebruikersdag van Econobis en Hoomdossier vraagt om een vervolg: een eerste stap in die richting zal eind dit jaar gezet worden met het concrete voorstel aan de beide gebruikersraden om één nieuwe gebruikersraad Econobis/Hoomdossier te vormen. 

Alle presentaties van de gebruikersdag kan je vinden op Alfresco

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.