Energiecoach campagne

We hebben het al gemeld in de nieuwsbrief van augustus. De Energiecoach Campagne waarin Energie Samen (Hoom) en Energiebank, in samenwerking met Milieu Centraal en NVDE, hun krachten bundelen. Doel is om fors meer bewoners (huur en koop) aan de keukentafel advies te kunnen geven over energiebesparing.

Dit willen we bereiken door drie sporen te volgen:

  1. Meer bekendheid geven aan energiecoaches (richting bewoners en om coaches te werven)
  2. Verbeteren van de kwaliteit en impact van energiecoaches door training en tooling.
  3. Opschalen en versterken lokale aanpakken met energiecoaches

Met deze drie sporen willen wij 1.000 nieuwe energiecoaches laten instromen en 50.000 bewoners (zowel woningeigenaren als huurders) gesproken hebben over de energiezuinige status van hun woning.

Een van de kanalen die we hiervoor gaan inzetten zijn de Hoom webinars. In overleg met Milieu Centraal zullen er een of meer Hoom webinars worden georganiseerd ter ondersteuning aan deze doelen.

De hele campagne zal vanuit Buurtwarmte Energie Samen worden begeleid door Fanny Claassen, onder meer bekend van Energie van Utrecht waar zij directeur projectbureau is.

Milieu Centraal gaat haar communicatiekanalen (o.a. Verbeter je huis, contacten met gemeentelijke energieloketten, enz.) inzetten om de energiecoach onder de aandacht te brengen. Ze ontwikkelt een tool (op meerdere sites inzetbaar) waarmee bewoners met weinig kliks een energiecoach in hun omgeving kunnen vinden. Ook draagt Milieu Centraal bij aan de kwaliteitsborging van de trainingen.

De NVDE gaat helpen om energieleveranciers en andere waarschijnlijke partners aan te laten haken.

Energieleveranciers gaan klanten die de rekening niet meer kunnen betalen, verwijzen naar Geldfit. Van daaruit zouden ze kunnen worden gelinkt aan zowel schuldhulp als aan deze energiecoaches.

Alle vier de initiatiefnemers werken zonder winstoogmerk, dragen in kind bij en steken hier ook eigen uren in.

De betaalbaarheid van energie staat onder druk. Energiearmoede is een reëel en snelgroeiend probleem, waarbij een deel van de huishoudens met meerdere problemen te kampen heeft, zoals schulden of ongezonde woningen. En daarmee is de interesse en de motivatie om met energiebesparing aan de slag te gaan geminimaliseerd. Met de Energiebank-aanpak wordt deze huishoudens wel bereikt.

We willen graag zo snel mogelijk aan de slag, op weg naar een landelijk dekkend netwerk van energiecoaches. Met hun kennis, enthousiasme en lokale inbedding kunnen zij een wereld van verschil maken voor honderdduizenden bewoners, hun energierekening, het klimaat en de onafhankelijkheid van Rusland.

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.