Verduurzamen? Maak een plan met Hoomdossier
Buurtcoöperatie Garenkokerskwartier is fan van het Hoomdossier. Ze hebben het dan ook zelf mede bedacht. Hoe praktijkgericht wil je het hebben?
Als je, zoals de buurtcoöperatie van het Garenkokerskwartier in Haarlem, je buurtgenoten wilt laten zien hoe ze kunnen verduurzamen en wat dat kost, is het handig om een beetje overzicht te houden. Dus toen de buurtcoöperatie startte met het buurtonderhoudsplan, had projectleider Johannes Frölich al snel een Excelsheet klaar. Lekker overzichtelijk, met per huis wat kengetallen, de kosten, de besparingen. En daar rolde dan een globaal advies uit.
De geboorte van het Hoomdossier
Secretaris Andries Tieleman van de buurtcoöperatie kon ook snel met het spreadsheet overweg. Maar ja, Tieleman is IT’er. “Niet iedereen kan met Excel omgaan”, zegt hij voorzichtig. “En zo’n Excelsheet is best kwetsbaar….” Bovendien zat de coöperatie al snel met een enorme bak spreadsheets, opgeslagen in Dropbox, wat qua privacygevoeligheid geen ideale oplossing was. Andries: “Toen is het idee voor het Hoomdossier geboren.”
Lekker plannen
Het Hoomdossier is een planningsinstrument. Je vult de kengetallen van je woning in, je energieverbruik, en de maatregelen die je al hebt getroffen. Daarna krijg je netjes voorgerekend wat je nog meer kunt doen, in welke volgorde, wat dat je kost en wat het je oplevert. Andries: “Het sluit mooi aan bij het hele idee van ons buurtonderhoudsplan: dat je planmatig bekijkt hoe je verduurzamingsmaatregelen kunt meenemen, als je toch aan je huis gaat klussen.” Buurtgenoot Johannes Frölich leverde de rekenmodules en het dossier is vanaf het begin getest in de wijk, om het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Lukt het je als bewoner toch niet, dan komt de energiecoach langs om je te helpen.
Gelikte pdf
De 5 energiecoaches in het Garenkokerskwartier zijn ook content: ze kunnen snel en goed een energieadvies uitbrengen. Inhoudelijk is het een soort ‘EPA-W light’. De bouwkundige aspecten worden meegenomen, maar bijvoorbeeld ook de huishoudelijke apparaten. Het advies rolt er sinds kort ook nog eens als een gelikte pdf uit. En omdat de coaches zijn opgeleid door Hoom, weten ze hoe ze een goed adviesgesprek kunnen voeren en gaan ze niet meteen los op de technische details. Dure grap? De bewoners krijgen het advies gratis als ze lid worden van de coöperatie.
Het moet wel leuk blijven
Intussen doen er 110 mensen mee aan het buurtonderhoudsplan en dat levert een aardig beeld op van de behoefte in de wijk. De uitgevoerde maatregelen worden namelijk ingevoerd in de dossiers. Andries: “We kunnen door al die dossiers heen kijken en zien waar interesse voor is. Die kennis gebruiken we om onze acties te plannen.”
De buurtcoöperatie is trouwens niet alleen maar bezig met warmtepompen en vloerisolatie. Andries: “Het is leuker wonen als je elkaar kent. Dus we organiseren van alles in de buurt. Als je naast je buurman staat bij de wijkvoetbalcup, blijkt het heel makkelijk om eens te beginnen over isolatie.”