Het inzicht dat het mogelijk is om je woning te verduurzamen is definitief doorgebroken

Je hebt heel wat coachgesprekken gevoerd. Werkt het?

We merken dat de keukentafelgesprekken mensen een drempel over helpen. Ze willen wel, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Dan heb je iemand nodig die tegen je zegt: ‘Dat heb je goed bedacht, om met die spouw te beginnen.’ En: ‘Veel mensen hier in de buurt hebben het al gedaan, waarom zou je het niet ook doen?’ Je bevestigt ze in wat ze eigenlijk zelf al wisten en geeft een zetje, maar ze nemen uiteindelijk zelf het besluit. De onafhankelijkheid van de coach is daarbij doorslaggevend: je bent geloofwaardig omdat je geen product komt aanbieden. Relatief veel mensen zetten dan een stap, al is het maar een offerte opvragen. We monitoren het vervolg: zo’n 20% heeft binnen een half jaar een maatregel getroffen. De rest doet het misschien later.

Wat is volgens jou de meerwaarde van Hoom?

Het is fijn om een landelijke partij te hebben voor ondersteuning, een breder netwerk dan alleen in Breda. Dat werkt op verschillende niveaus. Hoom geeft me verbinding met de rest van het land, dus ik kan mijn vragen overal stellen. En ik zie hierdoor dat ik niet de enige ben; er zijn er meer met de energietransitie bezig. Dat is voor mij van grote waarde.

Wat vind je als trainer van de nieuwe energiecoachopleiding?

Daar heeft Hoom echt flinke stappen gezet. Inhoudelijk-technisch is het toegankelijker geworden en ook de toevoeging van de gesprekstechnieken is winst. Je hebt technische kennis nodig om te kunnen adviseren, maar de vraag hoe je iemand coacht is minstens zo belangrijk. Ik hoor terug van de energiecoaches dat die nieuwe vorm erg gewaardeerd wordt.

Wat is er door jou en Hoom veranderd in je wijk?

Als ik rondloop, zie ik overal de boorgaatjes van de spouwmuurisolatie. Dan denk ik: hé, daar zijn ze ook begonnen. We komen steeds vaker in woningen waar al maatregelen zijn getroffen. Ik ben nu zo’n acht jaar bezig en ik merk dat er mensen bellen die we eerder hebben geadviseerd. Die zijn nu klaar voor een volgende stap. De gesprekken zijn ook veranderd. Het gaat niet meer alleen over no-regret-maatregelen of de vraag waarom je überhaupt iets zou moeten doen. Mensen vragen ons nu hoe ze hun woning aardgasvrij kunnen maken. Dat maakt het adviseren wel complexer. Er komt een punt waarop je moet zeggen: stop maar met isoleren want er is binnenkort een warmtepomp die goed genoeg is.

Zijn het 5 welbestede jaren geweest?

Er is veel goeds gebeurd en daar heeft Hoom een belangrijke rol in gespeeld met Econobis, de Hoomdossiers en de inzet van vrijwilligers. Maar we hadden vele stappen verder kunnen zijn als er meer middelen waren geweest. Ik zie wel dat mensen, omdat er zoveel activiteit is, steeds makkelijker iets oppikken via een website of bewonersavonden. Het inzicht dat het mogelijk is om je woning te verduurzamen is definitief doorgebroken. Het bereikte effect is denk ik minimaal 2 keer zo groot als wij meten.

  • Naam:
    Derk Hueting
  • Functie:
    coördinator energieloket Breda
  • Eigen energietransitie:
    Jaren 30 woning waarvan spouw, vloer en dak zijn geïsoleerd. 16 zonnepanelen. “Tip: ontdek de belangrijkste kieren in je woning met de blowerdoor test.”
20% van de mensen die een coachgesprek heeft gehad, neemt binnen een half jaar een maatregel

Derk Hueting- Developer

  • Interview + uitwerking:
    Tjitske Veldkamp

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.