Hilversumse Meent koploper in aardgasvrij

Van een goed geïsoleerde woning tot een nul-op-de-meter woning. De Meent is de eerste woonwijk in Hilversum waar de gemeente samen met bewoners werkt aan aardgasvrij wonen. Zo’n dertig Meentbewoners deden mee aan een koplopers-traject. Deze bewoners wilden hun huis nu al geheel of gedeeltelijk energiezuinig maken. Hun ervaringen dienen als voorbeeld voor andere bewoners.

Tekst: Joke van der Leij, Tekstjuweel

Het koploperstraject vloeit voort uit de Wijkaanpak Meent”, legt Chiel van Eendenburg uit. Hij is energiecoach bij energiecoöperatie HilverZon en actief lid van de werkgroep Meent Aardgasvrij. Deze werkgroep voert de coördinatie over alle activiteiten om de Meent aardgasvrij te maken. Chiel: “In de Wijkaanpak staat  welke stappen we de komende jaren moeten maken om aardgas te vervangen door duurzame energiebronnen.”

Bouwbegeleider

In de eerste fase, de periode 2018-2020, staat leren uit de praktijk centraal. Onder andere via het koploperstraject. “Zo’n dertig bewoners hebben zich hiervoor aangemeld”, vertelt Chiel. “Voorwaarde was om serieus aan de slag te gaan met het geheel of gedeeltelijk aardgasvrij maken van je huis.” De koplopers werden verdeeld onder drie bouwbegeleiders, waaronder een technisch expert van Hoom. De bouwbegeleider fungeert als technische vraagbaak en adviseert bij het maken van een slim verbouwingsplan op maat. Ook brengt hij koplopers in contact met experts en uitvoerders op het gebied van innovatief en duurzaam bouwen.

Onafhankelijk advies

“Het koploperstraject sloot mooi aan bij wat wij wilden”, vertelt Rosa Hueting, een van de deelnemende koplopers. Samen met haar partner Peter Mol kocht zij vorig jaar een eengezinswoning uit de jaren zeventig in de Rietmeent. “We moesten toch verbouwen. Dan ligt verduurzaming voor de hand. Wij wilden niet meteen een nul-op-de-meterhuis, maar wel een goed geïsoleerde woning. Dan bespaar je meteen veel op je energierekening. We doen alles zelf en konden met onze bouwbegeleider steeds overleggen over de materiaalkeuze, hoe je dit verwerkt en wat dat allemaal gaat opleveren. Zo krijg je onafhankelijk advies en hoef je niet alles zelf uit te vinden.” 

Van elkaar leren

Ook de informatiebijeenkomsten voor koplopers hadden meerwaarde, vond Rosa. “Daar kon je terecht met al je vragen, en ervaringen met andere koplopers uitwisselen. Heel inspirerend.” Intussen is het huis van Rosa en Peter overal voorzien van HR++ glas. Ook zijn alle muren en vloeren geïsoleerd. “Nu nog het dak en alles is toekomstbestendig. Ik kan het iedereen aanraden.”

Staalkaarten

De belangrijkste pluspunten van dit project? Chiel: “Andere bewoners profiteren van de praktijkervaringen met de koplopers. Verder konden we op basis van de koploperservaringen staalkaarten ontwikkelen met uitgewerkte oplossingen voor de 18 verschillende woontypen in de Hilversumse Meent. Zo zie je meteen welke slimme maatregelen je per type woning kunt nemen, wat de globale kosten zijn en wat het verwachte rendement is. Handig als je met bewoners in gesprek gaat over aardgasvrij wonen. Tot slot kunnen ook andere gemeenten onze aanpak als routekaart voor verduurzaming overnemen.” 

Hoom

Over de rol van energiecoöperatie Hoom bij het project is Chiel positief. “Ik vind hun trainingen voor energiecoaches onmisbaar. Je leert hoe je  eventuele bezwaren en drempels om te verduurzamen kunt wegnemen. En hoe je bewoners kunt helpen om een plan op te stellen. Bovendien hebben onze energiecoaches meegelopen met de koplopersbouwbegeleider. Daardoor is hun kennis enorm verdiept. Dat is goud waard.” 

Haalbaar en betaalbaar

Chiel ziet ook nog enkele knelpunten. “Wat oudere mensen zijn vaak huiverig om grote investeringen te doen. Zij redeneren dat ze bijvoorbeeld een dure warmtepomp nooit meer terugverdienen. Daar moeten oplossingen voor komen. Bijvoorbeeld door overheidsleningen voor het aardgasvrij maken van woningen niet te koppelen aan een persoon, maar aan een woning. Zo zetten we steeds volgende stappen op weg naar een aardgasvrije Meent. Voor iedereen haalbaar en betaalbaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken.”  

Meer weten of ook een bouwbegeleider van Hoom inschakelen?

Bekijk de opname

Mooi om te zien dat je enthousiast bent over de Aanpak Energieconciërge! Tijdens de informatiesessie hebben we veel vragen beantwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt de link naar de opname binnen een paar minuten in je mailbox.